fredag 8 april 2011

Säkerhetsföretaget G4S i blåsväder..igen! I fyra års tid har en kvinna blivit sexuellt trakasserad på sitt arbete inom G4S. Trots att fallet rapporterats i medier har trakasserierna fortsatt. Nu ligger ärendet sedan en tid hos Diskrimineringsombudsmannen.


Bildkälla: http://feministisktperspektiv.se/media/bilder/Anna.jpg

Norrkopingbloggen uppmärksammar och riktar återblickar mot ett diskrimineringsfall som senast den 4 maj 2011 ska bli föremål för talan om brott mot diskrimineringslagen.

Att nära intill dagligen bli utsatt för fysiska och psykiska sexuella trakasserier på arbetsplasten är inget ovanligt i "Annas" (fingerat namn) liv. Som kvinnlig väktare inom säkerhetsföretaget G4S har hon efter fyra år av diskriminering fått nog. Trots att hon upprepade gånger påtalade problemen
för sina chefer inom G4S, samt att flera medier lyft upp fallet, fortsätter trakasserierna.
Nu ligger ärendet hos DO (diskrimineringsombudsmannen).

Kvinnan berättar att hon en gång blev jag upptryckt mot väggen av två killar, medans de turades om att jucka på henne, hon fortsätter och berättar i en intervju att det inte slutade där, under tiden som hon blev upptryckt mot väggen fick hon höra ord som hynda, slyna och slampa. Enligt kvinnan hör detta till vardagen på G4S.

Under intervjun tar kvinnan upp en papperslapp ur fickan med en teckning som föreställer ett man och en kvinna. Kvinnan ligger naken på rygg med uppfläkta armar och ben. Mannen ligger på mage också han naken med ansiktet gömt i kvinnans könsorgan med synlig erektion. En pratbubbla på teckningen vittnar om orden som kommer från den tecknade kvinnans mun, ”oh oh I love it”. Den omtalade teckningen hittades av kvinnans sambo, som också arbetar på samma arbetsplats, i skåpet i omklädningsrummet på säkerhetsföretaget G4S.

En annan incident skedde under en lunchrast. Där brottade en manlig kollega ner kvinnan i en soffa och försökte med kraft trycka in en banan i hennes mun.
Kvinnan var inledningsvis medlem i fackförbundet Transport och hon kontaktade dem vid ett flertal tillfällen för att påtala den råa och sexistiska arbetsmiljön som hon upplevde men inga åtgärder vidtogs och enligt kvinnan var hon inte förvånad att inget gjordes.
En annan händelse hon berättar om var när hon satt och åt lunch och fick sin BH uppknäppt bakifrån.
Kvinnan har varit i kontakt med Byrån För Lika Rättigheter, en juridisk byrå som arbetar med diskrimineringsfrågor och de menar att G4S har brustit på alla områden som innefattar arbetsgivarens ansvar.

"- När sexuella trakasserier påtalats ska arbetsgivaren enligt lag genast tillsätta en omfattande utredning. Arbetsgivaren är även underkastad krav på aktiva åtgärder för att stoppa kränkningarna och förhindra framtida kränkningar. Detta ska enligt gällande rättspraxis även ske ”skyndsamt”. Om detta inte efterlevs så är det ett brott mot diskrimineringslagen"- säger en av byråns jurister.

Ur artikeln: "I ett svarsyttrande från G4S daterat den 23 juni 2010 kan bland annat läsas att ”kvinnan alltid varit ganska flirtig, det har varit en del turbulens kring henne”. I ett annat dokument står det att en kvinnlig anställd valde att sluta på G4S just på grund av vanligt förekommande sexuella trakasserier. I ett privat mail kan man bl.a läsa om hur en kvinna upplever "G4S som en ”köttmarknad” som präglas av sjukt hård jargong."- slut citat.
http://feministisktperspektiv.se/2011/01/14/sexuella-trakasserier-pa-g4s/

"Enligt juristbyrån är det viktigt att lyfta på locket inom den här branschen och ge hela arbetsmarknaden och samhället i stort något att tänka på. Sedan har vi dessa mansdominerade fackförbunds inställning till detta. Transports agerande är något av det mest beklagliga jag stött på, säger juristbyråns kontakt, som inte för ett ögonblick tvivlar på kvinnans berättelse."
Juristen menar vidare att kvinnan strax innan julen 2010 fick kontakt med två andra kvinnor som tidigare arbetat på säkerhetsföretaget G4S. Via mail till henne styrker de anklagelserna om förekomsten av sexuella trakasserier. De är också beredda att vittna till kvinnans fördel och att det är jätte viktigt för utredningens fortsättning. Att de två nya vittnena träder fram och dessutom ställer upp i egna namn är många gånger direkt avgörande för en fällande dom.

Redan första dagen på arbetet inom säkerhetsföretaget G4S blev kvinnan varse den sexistiska jargongen. Innan hon skulle hoppa in i bilen tillsammans med en kvinnlig kollega sa en manlig medarbetare ”du borde åka bil med mig i stället så ska jag lära dig ett och annat”.
Kvinnan berättar vidare i intervjun, "-Kvinnan jag åkte med var också väldigt grov i munnen. Hon sa ”här måste man tåla saker, ha lite skinn på näsan. Det är ett tufft jobb och vi blir ofta utsatta för rånförsök. Då måste man få ”lufta” sig för att orka gå vidare.”"

Sedan kvinnan valde att ta strid för sin rätt gällande den sexuella diskrimineringen har hon blivit deprimerad och tagit psykologhjälp och det händer att hon även bryter ihop fullständigt.

Källa: http://feministisktperspektiv.se/2011/01/14/sexuella-trakasserier-pa-g4s/
http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20101118
Se även vidare på: http://norrkopingbloggen.blogspot.com/2010/11/g4s-vastberga-ater-igen-foremal-for.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar