onsdag 30 mars 2011

OKQ8 stäms, använder utan tillåtelse "den skrattande bebisen" i sin reklam



Företaget OKQ8 har nu fått en stämning på halsen, de har nämligen utan tillåtelse från skaparen använt bilden ut youtube-klippet på den "skrattande bebisen".

Det var 2006 som tio månader gamla William från Nyköping, blev en global "Youtube-plåga". Klippet som hamnade på internetsidan Youtube.com visar hur den lilla bebisen skrattar hejdlöst när pappan gång på gång härmar mikrovågsugnens plingande. När Pappan sedan såg att bilder ur filmen användes i reklamen som OKQ8 marknadsför sig med surnade han till och kräver nu skadestånd på 350 000 sek.

Pappan  menar att annonsen orsakat honom skada, eftersom det försvårar hans möjligheter att i framtiden exploatera filmen kommersiellt, vilket ännu inte skett. Däremot har pappan sålt ljudet att användas som en ringsignal till mobiler och för det får han 1 krona per såld ringsignal. Pappans juridiska ombud kräver dessutom i stämningsansökan att bensinbolaget förbjuds att använda bilden fler gånger, annars ska de böta ytterligare en halv miljon kronor. OKQ8 ska dessutom förstöra alla annonsblad med William samt att informera om domen på lämpligt sätt. Enligt den stämningsansökan som lämnats in har OKQ8 redan lovat att sluta använda William-annonsen, men det nöjer sig alltså inte pappan eller familjen med.

Pappan som till vardags är datakonsult på Sogeti vill över huvud taget inte kommentera stämningen, utan hänvisar till sin advokat.

Källa: http://resume.se/nyheter/2011/03/30/skrattande-bebisen-stammer/index.xml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar