onsdag 10 november 2010

G4S Cash Solutions AB i Västberga åter igen föremål för kritik. Anklagas nu för slapphet gällande diskrimineringsfall.


Norrkopingbloggen har tidigare uppmärksammat säkerhetsföretaget G4S och dess brister gällande rehabiliteringsansvar för sin råndrabbade personal i samband med helikopterrånet i Västberga under september 2009, (länk) http://norrkopingbloggen.blogspot.com/2010/08/g4s-vagrade-enligt-vittnesuppgifter.html

Nu är säkerhetsföretaget G4S åter igen i blåsväder, denna gång gäller det en kvinna som varit utsatt för sexuella trakasserier, något som hon påpekade för företaget. Företaget kände enligt kvinnans utsago till trakasserierna under minst ett år men G4S sopade bokstavligen allt under mattan och ville inte kännas vid "problemen".

Det var i juni 2006 som kvinnan fick anställning hos G4S i västberga och hon uppger att hon utsattes för sexuella trakasserier från i stort sett första dagen på arbetsplatsen. Hon uppger i en intervju att hon av en manlig medarbetare trycktes ner i en soffa på företaget, mannen försökte sedan tvinga in en banan i hennes mun.

En annan händelse är när ett manligt skyddsombud för Transport vid ett par tillfällen försökte knäppa upp hennes BH när hon åt lunch samt vid ett annat tillfälle när hon stod och läste på en anslagstavla, vid den senare händelsen var även en manlig medarbetare närvarande.
Men det stannar inte där, kvinnan uppger vidare i sin anmälan att en annan manlig medarbetare visat bilder ur sin mobiltelefon i lunchrummet, bilderna visade mannens könsorgan.

Kulmen på dessa händelser kom under hösten 2008 då hennes dåvarande gruppledare utsatte kvinnan för en våldtäkt i hennes hem. Händelsen prövas sedan hösten 2009 i domstol.

Kvinnan tog hjälp av SAC-syndikalisterna, https://www.sac.se/,  för att få hjälp i ärendet. En anmälan om diskriminering är lämnad till diskrimineringsombudsmannen, http://www.do.se/
Enligt ett uttalande från en jurist inom Byrån för lika rättigheter var det ganska uppenbart att säkerhetsföretaget G4S vägrat kännas vid sitt ansvar i frågan, de har inte heller förstått vilket fel som företaget begått i frågan som nu är sak för diskrimineringsombudsmannen.

Säkerhetsföretaget menar i sin tur att det inte förekommit några sexuella trakasserier utan att de är föremål för en kampanj från SAC-syndikalisterna. Den drabbade kvinnas förtroende för säkerhetsföretaget är enligt henne själv helt förbrukat.

-Dom har ju tillåtit det här att hända och att fortsätta, det kunde ha sparat mycket lidande om företaget sagt till och gjort en markering från första början, menar den drabbade kvinnan.

Källor:
https://www.sac.se/Aktuellt/SAC-i-media/Kvinna-sextrakasserades-på-säkerhetsföretag
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_stockholm?title=sextrakasserades_pa_sakerhetsforetaget_i_flera_ar&videoid=1122258

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar