lördag 3 oktober 2009

Rånet mot G4S en insiderhärva?

Bild: Nippon Kogaku

Just nu utreder polisen om någon av de rånmisstänkta har eller har haft kärleksförbindelser med någon anställd inom G4S. Rikskriminalen undersöker just nu personer med insikt i G4S som bara inom Sverige har ca 4000 anställda och är uppdelat i två bolag, G4S Casch Service och G4S Security Services AB. G4S Cash Service - som utsattes för värdekuppen har ca 900 anställda i Sverige och av dessa arbetar ca ett tiotal värdetransportörer inom Linköping och Norrköping. Detta enligt uppgifter som Norrkopingbloggen tagit del av. Därmed är det inte sagt att det finns kopplingar till Östergötland när det gäller rånet mot värdedepån i Västberga men polisen arbetar med olika teorier och ännu finns inget bekräftat i fallet.

Tidningen Expressen har intervjuat en befattningshavare vid G4S som är bekymrad. Befattningshavaren menar i intervjun att med tanke på sina egna tidigare yrkeserfarenheter i företaget så kan man utgå ifrån att alla rånfall som drabbar ett värdetransportföretag bygger på tips från någon som har vetskap om företagens värdehantering. Han menar att det inte råder några som helst tveksamheter om detta när det gäller rånet mot G4S i västberga.

Enligt uppgifter till Expressen finns ett flera personer som har dömts för att ha hjälpt rånare av just den orsaken. Polisen har sedan tidigare mycket detaljerad information om personer inom värdeföretag som hjälper kriminella.

Rånet mot G4S i Västberga var utfört med militär precision. Rånarna visste exakt var pengarna fanns och vilka hinder som behövde röjas ur vägen för att nå dem. Man hade kunskap om bland annat tider när väktarna levererade pengar till och från depån, man hade även tillgång till annan relevant information för att kunna slå till när depån hade som mest pengar i lager. Expressen skriver vidare att det enligt G4S säkerhetsdirektör görs kontroller av företagets personal hos länsstyrelsen. Man gör bakgrundskontroller i polisens belastningsregister över alla som jobbar på företaget vare sig de är anställda som styrelseordförande eller städerska, alla går igenom samma kontroller enligt G4S säkerhetsdirektör.

På frågan om säkerhetsdirektören tror att någon har försett rånarna med relevant information för att kunna utföra rånet svara han att han är trygg med den personal företaget har anställt.
Den 40-åring som pekas ut som en av hjärnorna bakom kuppen har ett förflutet i en av Sveriges mest brutala rånarligor. I hans nätverk finns flera personer som på olika sätt har direktkontakt in i värdetransportföretag. Det rör sig om allt från att man långsiktigt fått folk anställda i företagen för att lämna information, till att man utnyttjar personer som är i beroendesituation på grund av missbruk eller ekonomiska problem. Tre män sitter för närvarande häktade, misstänkta för inblandning i rånet mot G4S i Västberga.

Utredarna vet att ett antal personer, som misstänks ingå i kretsen kring helikopterligan, varit i Stockholm i ett halvår och rekognoscerat. Det har även funnits misstankar om att kriminella från Serbien har en insider vid ett säkerhetsföretag i Sverige. Denna person har tillgång till en rad känsliga uppgifter avseende företagets verksamhet skriver Expressen på sin sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar