fredag 25 september 2009

G4S värdedepåritningar var inte hemliga, ännu en flopp av G4S


Bild: Nippon Kogaku/Stockholm


Bilden visar G4S glaskupa på taket över deras värdedepå i Västberga, där miljontals kronor räknas under dygnets alla timmar.

Hur kan ett av Sveriges största säkerhetsföretag använda sig av ett glastäckt tak ovanför sin värdedepå. Har de inget säkerhetstänkande? Struntar de formellt i de anställdas säkerhet och endast ser till att gynna sina egna intressen?

En granskning som TT har gjort visar att ritningar som beskriver värdedepåer hos säkerhetsföretag som t.e.x G4S inte är hemligstämplade. Därmed har det varit fritt fram för brottslingar att studera dem. Förutom att landets totalt 19 privata värdedepåer inte klassats som skyddsobjekt är också det lägre skyddet, som exempelvis skyddet av känsliga byggnadsritningar, obefintligt, visar TT:s undersökning. Fram tills nu har allmänheten kunnat begära ut byggnadsritningar av värdedepåerna hos kommunernas stadsbyggnadskontor. Men idag, fredag den 24 september har stadsbyggnadskontoret i Stockholm tagit ett ovanligt initiativ om att fråga de stora säkerhetsföretagen om de vill ha sina handlingar sekretessbelagda.

Stadsbyggnadskontoret kan inte skyddsklassa värdedepåerna men har befogenhet att belägga olika handlingar med sekretess. Det sker med stöd av en paragraf i sekretesslagen.
Kunskapen hos bevakningsföretagen, däribland G4S om att deras byggnadsritningar är offentliga tycks ha varit låg. Företagen kan även tillåtas använda sig av kameraövervakning och kan införa förbud mot att fotografera värdedepån. En talesman för G4S vill inte kommentera varför man inte begärt sekretess.

Detta är dock inte beslutat när detta skrivs och det är många paragrafer som skall granskas innan något beslut kan fattas.

Vem som helst får idag utan några som helst förbud fotografera och filma väktare som ronderar, sitter på stationär bevakning i offentliga miljöer samt fotografera deras hantering av värde när de befinner sig inne eller utanför sina värdebilar runt banker, affärer eller på annan offentlig plats. Det råder i Sverige inget förbud mot att fotografera på offentliga platser, vare sig det är väktare, privatpersoner eller poliser som befinner sig där.


Kompletterande Nyheskälla: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3571979.svd

2 kommentarer:

  1. Men bra jobbat där av G4S som inte har tänkt till sådär jättebra:( Det läggs pengar på fel område....

    SvaraRadera
  2. Glastaket går bara ner till en reception. Där dom hanterar pengar ligger i en "bunker" långt ner i källaren.

    SvaraRadera