onsdag 16 juni 2010

Polisen i Norrköping i blåsväder...igen!

Polishuset Norrköping
Bild: Nippon Kogaku

Ytterligare rymningar från polisens arrest i Norrköping har nu nystat upp en ganska otäck historia som den lokala pressen efter mycket påstridighet fått ta del av. Den rymmning som skedde i söndags är bara en i mängden. Norrköpings Tidningar har tagit del av en avvikelserapport som polisen upprättat visar att Norrköpingspolisen har haft stora problem med rymningar och det under en lång tid. Men polisen vill inte frivilligt låta pressen ta del av sina dokument, trots att de är offentliga handlingar.

I söndags eftermiddag skedde en ny rymning från polisens rastgård på polishuset. Det var en 34-årig som tog sig ut genom att klättra ut från rastgården och sedan springa vidare över taket till friheten, denna händelse skakar nu om polisens verksamhet i Norrköping rejält.

Norrköpings Tidningar skriver nu i en artikel att de granskat säkerheten på arrestens rastgård och nu kan  avslöja att det finns stora säkerhetsbrister.

Redan förra året upptäcktes allvarliga säkerhetsbrister. En då 22-årig man hade då klättrat upp genom arrestlokalens gallertak så att endast att endast fötterna syntes. Mannen väljer i det läget att hoppa ned och avbryta sitt flyktförsök. Detta står i en avvikelserapport som tidningen har tagit del av, men polisen har inte gett ifrån sig dokumentet frivilligt, polisen gjorde allt för att dokumentet inte skulle komma Norrköpings Tidningar till hands detta trots att de är skyldiga enligt offenligthetsprincipen. Norrköpingspolisen hävdade att rapporten var sekretessbelagd, de ljög tidningens journalist rätt i ansiktet.

Men det var inte slut där, Norrköpings Tidningar överklagade till Kammarrätten som gav tidningen rätt att ta del av den kontroversiella rapporten och enligt den gjordes i stort sätt inget, enligt uppgift till NT, för att förbättra säkerheten.

Läs mer på http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6082816

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar