Bild: KVS
Den fd Fastighetschefen
År 2005 sökte den nu fd fastighetschefen för Kriminalvården arbete inom Kriminalvården och i sin ansökan refererade han till generaldirektören- Lars Nylén, detta räckte för att få en anställning som till en början var en projektanställning. Anställningen förlängdes senare utan att hänsyn togs till den kritik som tidigare kommit från Riksrevisionen.
Den blivande fastighetschefen var då sedan 1993 ekonomichef på Rikspolisstyrelsen, och från år 1999 fastighetschef där enligt uppgifter från dagspressen. När sedan Lars N under september 2004 trädde till som generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen behövde man bygga om - och till stora delar många av fängelsefastigheterna. Här ville man ha en kompetent kraft och Lars N visste då vem som kunde vara aktuell för detta uppdrag, den nu fd fastighetschefen inom Kriminalvården.
Till en början var det Björn Eriksson som rekryterade in honom till Rikspolisstyrelsen och då var filen för framgången lagd hos mannen som då kunde gå vidare i sin strävan mot högre positioner. Han lämnade in en ansökan och fick sin anställning inom Kriminalvården som fastighetschef. Tidigare har mannen fått sparken som VD för ett kommunalt bolag. Där hade han satsat på projekt med ogrundade kalkylerna och där hade han även målat upp kalkylerna som hållbara trots att de inte höll, detta var för ca 10 år sedan.
Men den nye fastighetschefen hade inte arbetat länge hos Kriminalvården förrän det uppkom underligheter, enligt uppgifter ska upphandlingen av Linköpingspolisens nya lokaler inte skötts på "normalt" sätt, det har framkommit att fastighetschefens presentation av de olika buden varit vinklad på så sätt att man då stannade för det dyraste alternativet/budet. I denna del av den nu uppnystade härvan kallades en advokatfirma in men inget gick att göra, avtalet som hade skrivit under var juridiskt bindande och fastighetschefen hade undertecknat avtalet själv. Man gjorde därför inget åt saken.
Men det stannade inte där, det kom fram mer uppgifter om att något inte stämde.
Under februari 2007 lämnade Riksrevisionen bland annat kritik mot att fastighetschefen själv hade undertecknat kostsamma projekteringar för Kriminalvården, detta trots att han inte hade befogenhet till det.
Dessutom hade upphandlingar inte utförts för fängelsebyggena i Haparanda och Östersund och det är dessa projekteringar som överåklagaren Gunnar Stetlers mutmisstankar nu riktar sig mot.
Det har alltså funnits en hel del frågetecken kring mannen. Trots detta förlängdes hans anställning vid Kriminalvården, fram till det att han den 1 mars i år (2010) gick i pension.
Mer går att läsa i dagspressen och Norrkopingbloggen återkommer med mer info samt kommer bevaka den fortsatta rättegången mot de inblandade i härvan.
Källa: http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5236917
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar