söndag 1 februari 2009

Bevakningsföretaget G4S i Norrköping informerade inte om att kameratillstånd krävdes hos Kolmårdens djurpark


Entré till G4S kontor i Norrköping med adress Rälsgatan 8

Bild: Nippon Kogaku

"Utan skyltning och utan tillstånd fanns en kamera placerad i Restaurang Safari på Kolmårdens djurpark under tre månader förra året (2007), skriver Norrköpings Tidningar i en artiken den 7 :e Augusti 2007.

Norrköpings Tidningar skriver: "Enligt djurparkens vice vd har man fått felaktig information om vilka regler som gäller vid kameraövervakning.
"NT skriver vidare, "År 2007, hade Restaurang Safari i Kolmårdens djurpark en kamera uppsatt utan tillstånd. Under tre månader på högsäsongen var kameran placerad ovanför matgästerna. Kameran hyrdes från vaktbolaget G4S och var uppsatt för att fånga inbrottstjuvar som man då hade problem med."

"-De informerade mig om att tillstånd inte behövdes om kameran bara var påslagen då varken gäster eller personal vistades i lokalen", säger vice vd på Kolmårdens djurpark enligt NT.Detta förfarande ogillades av Länsstyrelsen som enligt tidningen fick en anmälan om otillåten kameraövervakning och menar att tillstånd för kameraövervakning på allmän plats måste ansökas hos Länsstyrelsen, oavsett vilken tid på dygnet kameran används.

Norrköpings Tidningar skriver vidare, "När handläggaren Anna Berg på Länsstyrelsen i Östergötland får vetskap om den otillåtna filmningen blir hon förvånad", menar tidningen."-Det här måste jag kolla upp, sker kamera-övervakning ska det alltid vara skyltat. Bara på områden dit allmänheten inte har tillträde får en kamera sättas upp utan tillstånd.Vid otillåten, tillståndspliktig kameraövervakning kan länsstyrelsen besluta om förbud vid vite. I vissa fall kopplas polis och åklagare in och kan utdöma böter eller fängelse i högst ett år", säger intervjupersonen till tidningen.

"-Om vi återigen får problem med inbrott drar jag mig inte för att hyra in kameror igen. Men då ska vi först ansöka om det", säger djurparkens vice vd, enligt Norrköpings Tidningar.

En person som är informationsansvarig på G4S, intevjuades också i artikeln där han uttalar sig. "-Jag har inte fått tag i rätt person inom företaget angående just det här fallet, så jag kan inte uttala mig om ifall vi gett fel information. Men normalt informeras kunden om att tillstånd många gånger krävs."

Artikeln i NT

Källa:http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=1048203

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar