torsdag 26 augusti 2010

29- åring tvingade till sig sex och pengar från tidigare sexutnyttjade flickor. Får nu 8 månader bakom galler!

Under torsdagen (idag) dömdes en man i 29-års åldern i Norrköpings Tingsrätt för utpressningsförsök samt sexuellt tvång. Mannens brott bestod i att han krävde sex och pengar för att inte avslöja vad de unga kvinnorna haft för sig tillsammans med den nu dömde 23-årige studenten Adam som haft sex med flickorna på en toalett i Campus Norrköping.
Se länk: http://norrkopingbloggen.blogspot.com/2010/07/student-kopte-sex-vid-toaletterna-i.html
samt Norrköpings Tingsrätt mål B269-10.


Ovan: Avsnitt ur Domen mot 23-åringen som 29-åringen utnyttjade uppgifter ur till sin fördel för att på nytt utnyttja de redan utsatta flickorna. Avsnitten är maskade för att skydda de redan drabbade samt gärningsmannen.


Den 29-årige mannen fick besök av de fyra flickorna kvällen innan händelsen på Campus där de fyra flickorna bjöds på te och mackor. De hade varit där tidigare och var litet bekanta med honom.

Under detta besök skrev en av flickorna på 29-åringens dator till den nu dömde 23-årige mannen via MSN. Ett meddelande som löd enligt nedan:

"jobbet är klart, och det va med en tjej till så vi va
fyra kommer alla få betalt för det ?
vi alla gjorde det vi skulle göra vi gjorde mer
saker .. vi sög , runka av visa brösten kyste varandra och tog kort på allt !, han spruta oss i anskiktet och

tog kort på det och den tjejn va med på allt ! han tyckte vi var jätte bra och så .. Jag tycker att hon
oxå borde få pengar för hon gjorde med jobbet"

Därefter lämnade de hans lägenhet. Dagen därpå skrev 29-åringen till till en av flickorna att han kände till deras hemlighet och att han visste vad de hade gjort. De fyra flickorna träffades då och skyndade sig sedan
hem till honom. De pratade med honom och sade att det som stod på MSN inte var sant men han förstod snart att de ljög och efter att de fyra hade pratat ihop sig sade de att det stämde.

Två av flickorna stannade kvar i lägenheten medan de andra två lämnade den och snart började ett nytt helvete uppdagas för de två flickorna som stannat kvar hos 29-åringen.
Enligt en av flickorna var det 29-åringen som föreslog att de skulle ha sex med varandra, ingen av flickorna ville detta men 29-åringen var bestämd om att han skulle avslöja allt om det som hade hänt mellan flickorna och 23-åringen på Campus om han inte fick ha sex med dem.


Till slut kom de överens om att han fick ge dem oralsex, enligt uppgifter förekom inget våld från 29-åringens sida emot flickorna. Men det räckte inte med detta, några dagar senare kontaktade 29-åringen flickorna igen och nu krävde han pengar för att inte avslöja deras hemligheter. Han ville ha 4 000 kr, annars skulle han berätta allt om händelsena på Campus för en av flickornas föräldrar. Flickan i sin tur berättade om hotet för en vuxenkontakt vilket ledde till en polisanmälan.

Enligt 29-åringen märkte han att flickorna blev uppjagade, desperata över att han kanske skulle berätta om vad de gjort för deras anhöriga eller på stan. Han sade till dem att han skulle tänka över vad han skulle göra med denna information, att de inte skulle göra något förhastat och att flickorna kunde gå hem. Han kände också att han hade litet makt över dem. Flickorna erbjöd honom pengar och sex för att han inte skulle berätta. Flickorna sade också att de kunde erbjuda honom sociala kontakter. Därefter gick flickorna in på toaletten och när de kom tillbaka handlade det om något sexuellt men inte om samlag och det slutade med att han fick ge dem oralsex. Enligt 29-årigen såg han att de inte mådde så bra av det men det var helt frivilligt och de tog i hand på det före och efter.


Bild. Nippon Kogaku
Det var här de två flickorna blev utnyttjade av den nu dömde 29-årige mannen


I Domen skriver Norrköpings Tingsrätt följande:

"Tingsrätten konstaterar att utredningen om vad som faktiskt inträffat i stort sett är entydig och att den avgörande frågan är om 29-åringen har använt sig av olaga tvång eller inte. Fråga är då inte om sådant olaga
tvång som innefattar våld eller hot om brottslig gärning utan om hot att om annan lämna menligt meddelande (4 kap. 4 § 1 st. 2 meningen brottsbalken). Av de berättelser som målsägandena har lämnat framgår att de känt sig allvarligt oroade för att det som de varit med om på Campus skulle komma till deras föräldrars och övriga släktingars kännedom och att 29-åringen förstod och utnyttjade deras rädsla för det. Av vad 29-åringen själv uppgett framgår också att han har förstått deras utsatta situation. Att det varit fråga om handlingar under tvång understryks också av att en av flickorna grät under akten och att den andre flickan sedan skar sig med kniv inför honom. Sammantaget är styrkt att 29-åringen har använt sig av olaga tvång, som varit otillbörligt, för att förmå målsägandena till de sexuella handlingarna. Genom vad målsägandena berättat är också styrkt att han, likaså genom otillbörligt olaga tvång, försökt att pressa dem på pengar mot löfte att hålla tyst om händelsen på Campus. Gärningen är sålunda styrkt och skall bedömas som åklagaren påstått."

29-åringen dömdes enligt uppgifter senast år 2002 för stöld till skyddstillsyn och dagsböter. Enligt uppgifter har 29-åringen aldrig haft något arbete och att han lever på aktivitetsersättning.
Han har även haft regelbunden kontakt med psykiatrin.

Tingsrätten finner nu att skäliga ersättningar uppgår för en av flickorna till 25 000 kr, varav 15 000 kr för kränkning och 10 000 kr för sveda och värk. Den andre flickan får ett belopp om 20 000 kr,
varav 15 000 kr är för den kränkning hon utsatts för av 29-åringen.

29-åringen kan överklaga Tingsrättens dom till Göta hovrätt. Klagotiden utgår den 16 september 2010.






Ovan: Sidorna 1 samt 2 av domen mot 29-åringen. Namnet på gärningsmannen är maskat.
Källa: DOM B 551-10 2010-08-26 Tingsrätten Norrköping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar