måndag 2 mars 2009

JO riktar hård kritik mot Åklagarkammaren i Norrköping för liggande åtalsbeslut

"Under sex månader låg ärendet hos åklagaren - det är alldeles för lång tid menar Justitieombudsmannen, JO, och riktar nu stark kritik mot åklagarkammaren i Norrköping."

"Det var i januari förra året, 2008 som åklagarkammaren fick in ett ärende från polisen. Utredningen och delgivningen var klar. Men det gick fyra månader innan ärendet lades ut på en åklagare. Åklagaren insåg först två månader senare att ärendet var klart för handläggning.
Chefsåklagare Torsten Angervåg förklarar i sitt yttrande till JO att det aktuella ärendet lyckligtvis är ett undantag. Men arbetssituationen har under förra året varit extremt ansträngd på åklagarkammaren och ärendet hade inte kunnat handläggas tidigare. Yttrandet från Åklagarmyndigheten gör dock inte JO mindre kritisk."

JO menar att förundersökningar enligt lagen ska bedrivas skyndsamt och ett ärende som blir liggandes hos en åklagare i ett halvår är oacceptabelt.

Läs mer på: http://www.folkbladet.se/NyHeTeR/artikel.aspx?articleid=4355154
Läs mer hos JO: http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=106&MainMenuId=106&Language=sv&ObjectClass=DynamX_SFS_Decision&Id=3647

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar